Actualitat Supermercats

Un recorregut pels orígens d’un oli d’oliva únic al món

23.06.2021

Coneix la història

Existeixen milers de llocs on desconnectar, però hi ha indrets que tenen el seu encant particular, on la presència del riu, els seus barrancs i les coves misterioses ens conviden a explorar un territori que no només es coneix pel seu bon vi, sinó que a més s’hi produeix un dels millors olis del món.

Ens situem a Margalef, un petit poble que forma part de la Serra de Montsant, a la comarca del Priorat. Antigament, la gent vivia als nuclis de la vila, però també hi havia masos dispersos a les serralades més muntanyoses.

Al segle XVIII, l’agricultura de la zona es va especialitzar en la vinya, on les primeres oliveres eren conreades a les perifèries de les finques. Un segle més tard, la fil·loxera va matar les vinyes i aquestes van ser substituïdes per oliveres.

L’any 1850, en Jordi i la Margarida Ciuraneta vivien en una casa pairal a les afores del poble. Allà la família hi conreava vinyes com la majoria, tot i que la plaga d’insectes els hi va matar gairebé tota la producció, menys una petita part que en Jordi hi tenia plantada unes oliveres especials en una pendent de l’Era.

Aquestes oliveres, amb el temps, van donar els seus fruits, i al estar en terrenys calcaris de terrasses sostingudes per marges de pedra, s’obtenia un producte molt més refinat i de qualitat que la resta. Un producte que el propietari de la finca el va anomenar Priordei, per la seva relació amb la comarca.


El procés 

La recollida selectiva era totalment artesanal, recollint a mà les olives i desant-les en un cubells. Llavors, es rentaven les olives i es treien les restes de les branques, fent la preparació de la pasta a partir d’un molí de pedra de l’època. Avui dia, aquest procés encara és vigent, ja que la producció agrícola no està permesa a la zona per la situació privilegiada de conreu enmig de serralades i pendents rocoses.

Aquell oli era tan i tan bo que, fins i tot, va ser base de reaprovisionament d’una necessita bàsica durant la segona guerra carlina a tot l’Estat. Un oli molt preuat pels comandants i dirigents polítics, on la família Ciuraneta va saber situar-lo a gran escala. Un dels amants d’aquest oli va ser el comandant en cap de les forces carlines, Ramón Cabrera.

D’aquesta manera, Priordei es va erigir com un oli gurmet, refinat i de qualitat a tot l’estat espanyol, però també a l’estranger. Un germà d’en Jordi, que vivia a Estats Units, el va ajudar a exportar el producte a terres americanes amb bastant èxit. De fet, en 3 anys van passar a triplicar la producció i a ser un dels olis més valorats dins del mercat americà, exportant principalment a Estat Units i Argentina.

Les bones condicions meteorològiques, la recollida selectiva manual de les olives, el subsol de la terra ferma que hi predomina en serralades i barrancs fan que la situació sigui immillorable per produir un dels millors olis del món. Tanmateix, el paisatge, la tranquil·litat que s’hi respira, els racons i els monuments històrics que s’hi veuen fan que sigui una visita indispensable, així com la pràctica d’esport a l’aire lliure al Montsant.

Tot plegat, amb un bon esmorzar de l’època, d’aquells de forquilla, juntament amb un bon pa i tomàquet i un raig d’oli ben pur, amb olor afruitat i de color d’or que se’ns fa salivera només de pensar-hi.

Un producte gurmet extraordinari que ara està a l’abast de tothom. Si encara no l’has tastat, prova’l i deixa’t emportar pels orígens de l’oli Priordei a través del llegat generacional que ens va deixar en Jordi i la Margarida.

Un recorregut pels orígens d’un oli d’oliva únic al món

Comparteix a les xarxes: